Harde cijfers

In 2013 kwamen er bij de Vertrouwenscentra Kindermishandeling 7.477 meldingen binnen. Daar waren 10.017 kinderen en jongeren bij betrokken.

1 op de 3 meldingen gaat over en kind tussen 6 en 12 jaar (35,9%). 1 op de 4 gaat over een kind tussen 12 en 18 jaar (27,6%) ("Kind en Gezin. Het kind in Vlaanderen 2013)

In 2013 maakte de politie in Vlaanderen 2.086 pv's over opzettelijke slagen en verwondingen aan minderjarigen. 857 daarvan gaan over slagen en verwondingen in familieverband door ouders op minderjarigen. Buiten familieverband gaat het over 1.229 pv's.

Over verkrachting van minderjarigen waren er  760 pv's. 211 daarvan gaan over kinderen jonger dab 10 jaar. Voor 'aanranding' gaat het over 1.214 pv's waarvan 1.023 over kinderen jonger dan 16.

Meer cijfers over kindermishandeling.

 

Ook interessant

Praat erover!

Praat erover!

Als je slachtoffer bent van geweld wil je dat het stopt. Er met iemand over praten kan je erg opluchten.

Zoek in de eerste plaats steun bij anderen, iemand die je kan vertrouwen en van wie je weet dat hij of zij het niet erger zal maken. Een goede vriend of vriendin, je ouders, een leerkracht, je broer of zus, je collega of je sportcoach. Bekijk samen wat je zou willen doen. Je kunt samen naar de directie, de leiding, ... gaan om te vragen dat zij stappen zet of reageert op het geweld. Maak duidelijk wat je zelf wilt dat er gebeurt of niet gebeurt. Heb je schrik dat sommigen je een verklikker zullen vinden? Leg dat dan ook zo uit.

Je kunt ook bellen of mailen met 1712.

Weet je niet goed hoe je alles aan iemand kan vertellen? Hou dan een dagboek bij of schijf het op in een brief. In je eerste gesprek met je vertrouwenspersoon kun je de tekst laten lezen. Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen vertelt wat je overkomt. Veel slachtoffers van geweld blijven er te lang alleen mee zitten. Het zal je zelfvertrouwen goed doen als je je verhaal kunt vertellen.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty