Het verhaal van Clara

“Ik ben 21 en mijn ouders zijn gescheiden. Je denkt aan scheiding alsof dat intussen banaal is geworden. Zoveel koppels scheiden tegenwoordig en daar wordt nogal vluchtig over gedaan.

Bij ons thuis daar was geen ruzie, en dat was het probleem! Daar was een ontzettende spanning en ik had soms het gevoel dat het op ontploffen stond of dat ik op het punt stond te verdrinken. Dat was heel raar, soms waren wij met 4 thuis en toch was het er zo muisstil. Je voelde de spanning in huis. Ik had soms zelfs schrik om te bewegen. Er waren dagen dat ik de hele dag op mijn kamer zat.

Bij mij heeft het maar 3 maanden geduurd maar het waren vreselijke 3 maanden. Je zit met je ouders aan tafel en elk gesprek dat  je hebt is geforceerd. Je bent constant op zoek naar leuke anekdotes om de sfeer te verlichten.

Mijn vader is vertrokken en ik heb met mijn moeder alleen gezeten. Ik heb het verwerkingsproces van mijn moeder van heel dichtbij meegemaakt. Ontzettend zwaar. Op dat moment voel je dat zij zich bijna onder u bevindt.

Aan de andere kant had mijn vader een nieuwe vriendin en hij weigerde om daar met ons over te babbelen. Ik denk dat dat hem het makkelijkste leek. Dat begon bij mij allemaal heel zeer te doen: mijn vader is weg, kiest voor een andere vrouw, heeft een heel nieuw leven, waar horen wij nou thuis?

Ik heb een vriend en zijn ouders zijn ook gescheiden. Ik vroeg: “hoe is het bij u?”. Hij zei en hij lachte er zo bij “Ja mijn vader is vergeten te vertellen dat hij getrouwd is en 2 kinderen heeft”. Ik moest er eigenlijk mee lachen maar ik dacht hetzelfde. Mijn vader is vergeten te vertellen dat zijn nieuwe vriendin 3 kinderen heeft.

Ik heb er om gehuild maar ook af en toe om gelachen, omdat de situatie soms zo schrijnend werd. Dat helpt wel om zulke dingen te verwerken. Ik heb ook een jongere broer die er momenteel erg van afziet, die een vaderfiguur heel hard nodig heeft en met zichzelf in de knoop zit. Hij zit vol woede en agressie.

Weet je, het is gewoon belangrijk dat uw ouders met u blijven praten.”

Clara. (Stukboek. Jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties. stukonline.com)

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty