Wat als je ouders of stiefouders elkaar geweld aandoen?

Je kunt elkaar op verschillende manieren geweld aandoen.

Je ouders of je stiefouders kunnen elkaar lichamelijk pijn doen door te duwen, te trekken, te bijten, te krabben, te slaan, met iets te gooien, met heet water: dat is fysiek geweld

Ze kunnen elkaar ook pijn doen door elkaar heel erg bang te maken, door elkaar te vernederen, te bedreigen: dat is psychisch geweld

Of door elkaar te verplichten tot seks: dat is seksueel geweld.

Woorden kunnen ook heel erg kwetsen. Als je ouders elkaar uitschelden en vernederen kan dat hen én jou van binnen helemaal kapot maken. Ook dan spreken we van psychisch geweld.

Een minder gekende vorm van geweld is financieel geweld: ermee dreigen het huishoudgeld niet te betalen, eigendom van de partner afnemen, zijn of haar erfenis verbrassen.

Heel vaak worden die verschillende vormen van geweld door elkaar gebruikt.

En soms is iets niét doen ook pijnlijk: als je zieke ouder geen eten krijgt van de andere ouder, als zijn of haar wonden niet verzorgd worden, als hij of zij teveel alleen gelaten wordt, is dat soms ronduit pijnlijk. Dat heet passief geweld.

Als jij dat hoort of ziet, kan het jou ook pijn doen. Als je thuis partnergeweld ziet of hoort, is dat een vorm van kindermishandeling.

Bij 1712 kunnen hulpverleners je daarmee helpen. Bel of mail gerust. Het is gratis en komt niet op de telefoonrekening van je ouders. Die zien dus niet dat je ons belde.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty