Hoe reageer jij als je ouders geweld plegen of ondergaan?

Ga jij naar je kamer als je bang bent? Loop je weg? Sluit je je op? Verstop je je, maar blijf je wel kijken?  Sta je als bevroren stil? Kun je nauwelijks weg, ook als ze je zeggen dat je naar je kamer moet? Spring je ertussen om je ouder te verdedigen?  Word je kwaad op je agressieve ouder? Ga je je gekwetste ouder troosten als het voorbij is? Doe je alsof je het niet gezien of gehoord hebt? Probeer je geweld te voorkomen door extra stil en braaf te zijn? Doe je mee met één van je ouders? Ga je hulp halen? 

Jongeren reageren heel verschillend. Je hoeft je niet schuldig te voelen over je reactie, het is wat het is. Je hoeft je ook niet te schamen voor het geweld. Je ouders moeten het oplossen, niet jij. Sommige reacties brengen je wel zelf meer in gevaar. 

Hoe kun je het beste reageren?

Als je wilt weten hoe je het beste reageert kun je erover praten met 1712. Zij kunnen met jou een ‘vlucht- en veiligheidsplan’ opmaken, met jou kijken waar jij het best naartoe kunt en wat je het best kunt doen als er thuis geweld gebruikt wordt.

Nuttige tips

  • Ga niet tussen je ouders staan, maar blijf dicht bij de deur zodat je weg kunt en hulp kunt halen als dat nodig is.
  • Leer de noodnummers uit je hoofd én stop ze in je gsm zodat je met één klik kunt bellen:

>> Dringende politiehulp: bel 101.
>> Dringende medische hulp: bel 112.

Bellen kan dag en nacht, in de week en in het weekend.

  • Zorg dat je ook telefoonnummers van buren, grootouders, een zorgleerkracht, of iemand bij wie je terechtkunt in je gsm hebt zitten.
  • Zorg voor een zakje met toiletgerief en kleren bij vrienden of buren, of bij een tante of iemand anders, mocht het nodig zijn om thuis halsoverkop te vertrekken.
  • Als je wegloopt van geweld thuis, laat de politie dan thuis komen én laat ze weten waar jij veilig zit. Het heeft geen zin je ouders ongerust te maken.

 

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty