Wat is ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling of ouderenmisbehandeling gaat over iemand van 55 jaar of ouder, die afhankelijk is van anderen en die lichamelijk, psychisch of materieel schade lijdt door wat zijn gezinsleden doen. Of net niet doen als ze hem verwaarlozen.

Vier vormen van ouderenmishandeling

Je ouders, je tante of je oom kunnen je grootouders lichamelijk pijn doen door te duwen, te trekken, te bijten, te krabben, te slaan, met iets te gooien, met heet water: dat is fysiek geweld. Maar ze kunnen je grootouders ook pijn doen door ze heel erg bang te maken, door ze te vernederen, te bedreigen: dat is psychisch geweld. Of door ze te verplichten naar seksfilms te kijken of andere seksuele dingen te doen: dat is seksueel geweld. Woorden kunnen ook heel erg kwetsen. Als je ouders je grootouders uitschelden en vernederen, kan dat hen én jou van binnen helemaal kapot maken. Ook dan spreken we van psychisch geweld.

Een minder gekende vorm van geweld is financieel geweld: ermee dreigen het huishoudgeld niet te betalen, eigendommen zoals het huis of het pensioen van de oudere afnemen, de toekomstige erfenis nu al verbrassen.

Heel vaak worden die verschillende vormen van geweld door elkaar gebruikt. En soms is iets niét doen ook pijnlijk: als je zieke grootouder geen eten krijgt van je ouder, als zijn of haar wonden niet verzorgd worden, als hij of zij te veel alleen gelaten wordt, is dat soms ronduit pijnlijk. Dat heet passief geweld.

Als jij dat hoort of ziet, kan het jou ook pijn doen. Bij 1712 kunnen hulpverleners je daarmee helpen. Bel of mail gerust. Het is gratis en komt niet op de telefoonrekening van je ouders. Die zien dus niet dat je ons belde.

Wat kun je doen?

>> Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is.

>> Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.

>> Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of bij een gezinshulp? Weet je niet meteen iemand? Bel of mail dan 1712. We luisteren naar je, we helpen je inschatten of er echt sprake is van geweld of niet, en we zoeken samen naar de beste oplossing. Bellen is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat jij ons belde.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty