Hoe met je ouders omgaan?

Weten je ouders dat jij het weet?

Vaak weten ouders helemaal niet dat hun kinderen het geweld horen of zien. Maak jij je uit de voeten? Of ga je naar boven maar lig je gespannen te luisteren en je af te vragen wanneer je iets moet doen? Voor je ouders blijven jouw angst en pijn dan wel wat buiten beeld. Praat er daarom achteraf over met je ouders. 

Wat als praten met je ouders over het geweld niet lukt?

Als de ruzie en het geweld voorbij zijn, is er veel kans dat je ouders het bijleggen. Dan hebben ze spijt, maken ze het goed en willen ze niets meer horen over hoe erg het wel was. Ze zijn weer verliefd (we noemen dat ‘wittebroodsweken’, dat is heel normaal in de ‘spiraal van geweld’ die ze meemaken). Ze willen niet horen dat jij bang was of verdriet hebt. Voel je je dan eenzaam, verward of triest? Bel of mail ook dan gerust naar 1712.

Ga jij later ook zo doen?

Geweld tussen ouders is slecht voor hun kinderen. Maar dat betekent niet dat je automatisch later zelf ook geweld zult gebruiken of slachtoffer zult worden. Daar kun je zelf wat aan doen, door hulp te zoeken, door erover te praten en door te kiezen voor een leven zonder geweld. Het hoeft je niet je hele leven te achtervolgen en je bent niet gedoemd om dat patroon te herhalen. De meeste kinderen of jongeren die thuis geweld meemaakten, doen dat later zelf niet. Ben je daar toch bang voor? Of vind je dat het in je eigen relaties ook die kant opgaat? Praat erover met 1712.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty