Gevolgen van kindermishandeling

Je kunt heel erg verwarrende gevoelens hebben.

Een direct gevolg van kindermishandeling is vaak dat je je niet veilig voelt. Jongeren die het slachtoffer zijn van kindermishandeling of van seksueel misbruik kunnen last krijgen van verschillende dingen. Misschien heb je enge dromen en slaap je niet goed? Het kan zijn dat je heel stil bent, geen zin hebt om plezier te maken, en dat je je heel alleen voelt. Het kan ook zijn dat je snel boos wordt en veel ruzie maakt zonder dat je zelf weet waarom. Misschien krijg je hoofd- of buikpijn? Je kunt niet zo goed opletten omdat je zit te denken aan wat er met je gebeurt. Je doet zo hard je best, en toch stopt het niet. Je durft er niet over te praten, je schaamt je.

De gevolgen kunnen heel verschillend zijn. Je kunt verschillende gevoelens hebben: bang zijn dat niemand je zal geloven, bang zijn dat je niemand nog kunt vertrouwen, het gevoel hebben dat er niets meer zal veranderen. Je kunt een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Je denkt dat het je eigen schuld is dat je klappen krijgt, of dat niemand tijd voor je heeft. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen en voor je vertrouwen in anderen. Die gevoelens zijn heel normaal. Daarom is het belangrijk om erover te praten.

Gevolgen zijn voor iedereen anders.​

Bij elke jongere zijn de gevolgen anders omdat elke jongere anders reageert op wat er gebeurt. De gevolgen hangen af van hoe erg het geweld is, op welke leeftijd het begon en hoe lang de mishandeling bleef duren. Of van je band met de dader, de plicht tot geheimhouding en of je steun kreeg van andere mensen in je omgeving.


Gevolgen vor je ontwikkeling.

Kindermishandeling is zowel op korte als op lange termijn schadelijk. Soms belanden jongeren in het ziekenhuis door fysiek geweld. Het gebeurt zelfs dat jongeren doodgaan door ernstige fysieke mishandeling.

De ontwikkeling van mishandelde jongeren kan minder goed en minder snel verlopen. Door liefde, aandacht en zorg groeien het lichaam én de hersenen van kinderen en jongeren. In de hersenen zit een gebied voor angst en stress. Als er gevaar dreigt, waarschuwt dat gebied je lichaam dat je moet vluchten of vechten. Bij jongeren die mishandeld worden, slaat dat gebied telkens weer alarm. Daardoor komen ze niet tot rust. Daardoor kunnen ze zich niet goed concentreren in de klas, zijn ze uitgeput, somber, stil of juist heel druk of zitten ze vol woede.

De gevolgen van kindermishandeling zijn niet altijd merkbaar. Sommige gevolgen worden pas zichtbaar als de jongere volwassen wordt. Ze zien de beelden voor zich of hebben er nachtmerries over. Ze beleven opnieuw wat ze als kind meemaakten. Er is hulp voor die volwassenen om er van af te komen.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty