Verschillende vormen van mishandeling

Lichamelijke mishandeling

Lichamelijke mishandeling is als een volwassene een jongere pijn doet. Het kan gaan om slaan, stampen, brand- of snijwonden toebrengen, bijten, krabben, schudden, vergiftigen. Dat is iets anders dan een ongeluk. Jongeren kunnen blauwe plekken krijgen, een gebroken arm of been of een hersenschudding, brandwonden.

Emotionele mishandeling

Emotionele mishandeling zijn alle negatieve en schadelijke houdingen van een volwassene tegen een jongere: schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, pesten, verwerpen, te hoge eisen stellen of beschuldigen. Soms zeggen volwassenen dat ze je niet leuk vinden of niet blij zijn dat je er bent. Als iemand vaak tegen je roept, schreeuwt, zegt dat je dom bent of je expres bang maakt, of dingen zegt zoals ‘wat ben je toch een rotkind’, ‘ik wou dat je nooit geboren was’, dan is dat emotionele mishandeling. Dat wordt ook verbaal geweld genoemd, geweld met woorden.

Een andere vorm van emotionele mishandeling is getuige zijn van geweld. Je wordt niet zelf geslagen, geschopt of uitgescholden, maar het gebeurt wel bij je thuis waar je het hoort of ziet. Soms maken ouders ruzie en hebben ze niet door hoe erg dat voor jou is. Als er thuis geweld is, heb je daar altijd last van. Daarvoor hoef je zelf niet direct het slachtoffer te zijn dat geslagen of uitgescholden wordt. Als er geweld is tussen mensen die samen een relatie hebben, spreken we van partnergeweld.

.

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty