Wat kun je doen als je gepest wordt?

Leg je niet neer bij de situatie. Doe er iets aan voor het allemaal veel erger wordt. Je hoeft je bij niemand te verontschuldigen of jezelf te schamen want jij hebt niets verkeerd gedaan.

Praat erover! 

Zoek in de eerste plaats steun bij anderen, iemand die je kunt vertrouwen en van wie je weet dat hij of zij het niet erger zal maken. Een goede vriend of vriendin, je ouders, een leerkracht, je broer of zus, je collega of je sportcoach. Bekijk samen wat je zou willen doen. Je kunt samen naar de directie gaan om te vragen dat zij stappen zet of reageert op het pestgedrag. Maak je school of directie duidelijk wat je zelf wilt dat er gebeurt of niet gebeurt. Heb je schrik dat sommigen je een verklikker zullen vinden? Leg dat dan ook zo uit.

Weet je niet goed hoe je alles aan iemand kunt vertellen? Hou dan een dagboek bij of schijf het op in een brief. In je eerste gesprek kun je je vertrouwenspersoon de tekst laten lezen. Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen vertelt wat je overkomt. Veel slachtoffers van pestgedrag blijven er te lang alleen mee zitten. Het zal je zelfvertrouwen goed doen als je je verhaal kunt vertellen.

Meer lezen >

Een initiatief van

CAW
Vlaamse overheid
Vertrouwenscentrum
1712

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty