Verwaarlozing? wat is dat?

Lichamelijke verwaarlozing

Lichamelijke verwaarlozing is als een volwassene een jongere niet de nodige lichamelijke verzorging geeft. Dat betekent dat een jongere te weinig eten, verzorging, kleren, onderdak, medische zorg, veiligheid of slaap krijgt. Lichamelijke verwaarlozing is een vorm van kindermishandeling: er wordt dan niet goed gezorgd voor je lichaam. Als je bijvoorbeeld alleen maar ongezond eten krijgt of als je geen warme kleren hebt als het buiten koud is, noemen we dat ook lichamelijke verwaarlozing.

Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is als een volwassene geen of niet genoeg aandacht heeft voor de emotionele behoeften van een jongere. De jongere staat emotioneel in de kou. Er is tekort aan liefde, betrokkenheid, aandacht, belangstelling, respect, communicatie, veiligheid, voorspelbaarheid. Voorbeelden van emotionele verwaarlozing zijn: dat je ouders doen alsof je niet bestaat, dat je heel lang geen aandacht krijgt of dat ze bijna nooit tijd voor je hebben of niet vragen hoe het met je gaat en je niet troosten als je verdrietig bent. Dat kan je kwetsen.

Wat kun je doen?

 • Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is.
 • Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.
 • Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of een leerkracht? Iemand die je vertrouwt.
 • Weet je niet meteen iemand? Voel je je eenzaam, verward of triest? Bel of mail dan 1712. We luisteren naar je en zoeken samen de beste oplossing. Bellen is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat je ons belde.

Gevolgen

De ontwikkeling van verwaarloosde jongeren kan minder goed en minder snel verlopen. Door liefde, aandacht en zorg groeien het lichaam én de hersenen van kinderen en jongeren. In de hersenen zit een gebied voor angst en stress. Als er gevaar dreigt, waarschuwt dat gebied je lichaam dat je moet vluchten of vechten. Bij jongeren die verwaarloosd worden, slaat dat gebied telkens weer alarm. Daardoor komen ze niet tot rust. Daardoor kunnen ze zich niet goed concentreren in de klas, zijn ze uitgeput, somber, stil of juist heel druk of zitten ze vol woede.
 • Bij ons thuis daar was geen ruzie, en dat was het probleem! Daar was een ontzettende spanning en ik had soms het gevoel dat het op ontploffen stond of dat ik op het punt stond te verdrinken. Dat was heel raar, soms waren wij met 4 thuis en toch was het er zo muisstil. Je voelde de spanning in huis. Ik had soms zelfs schrik om te bewegen. Er waren dagen dat ik de hele dag op mijn kamer zat.

  Het verhaal van Clara

bel 1712!

bel 1712!

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand ongewenst pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? Bel dan 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje

Je kan 1712 bellen elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur. 
Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

 • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
 • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
 • We geven advies en tips
 • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
 • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Links

Wil je meer weten over bepaalde onderwerpen dan vind je hier de links naar verschillende websites.
Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Je mailt en belt 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je mailt en belt 1712 in alle vertrouwen


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat