Praat erover!

Als je slachtoffer bent van geweld wil je dat het stopt. Er met iemand over praten kan je erg opluchten.

Zoek in de eerste plaats steun bij anderen, iemand die je kan vertrouwen en van wie je weet dat hij of zij het niet erger zal maken. Een goede vriend of vriendin, je ouders, een leerkracht, je broer of zus, je collega of je sportcoach. Bekijk samen wat je zou willen doen. Je kunt samen naar de directie, de leiding, ... gaan om te vragen dat zij stappen zet of reageert op het geweld. Maak duidelijk wat je zelf wilt dat er gebeurt of niet gebeurt. Heb je schrik dat sommigen je een verklikker zullen vinden? Leg dat dan ook zo uit.

Je kunt ook bellen of mailen met 1712.

Weet je niet goed hoe je alles aan iemand kan vertellen? Hou dan een dagboek bij of schijf het op in een brief. In je eerste gesprek met je vertrouwenspersoon kun je de tekst laten lezen. Het is belangrijk dat je iemand in vertrouwen vertelt wat je overkomt. Veel slachtoffers van geweld blijven er te lang alleen mee zitten. Het zal je zelfvertrouwen goed doen als je je verhaal kunt vertellen.

Je belt, mailt en chat 1712 in alle vertrouwen

Je belt, mailt en chat 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Bel 1712!

Bel 1712!

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand ongewenst pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? Bel dan 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje

Je kan 1712 bellen elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur. 
Het gesprek is gratis. Het gesprek is discreet: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.

Links

Wil je meer weten over bepaalde onderwerpen dan vind je hier de links naar verschillende websites.
Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.

Een initiatief van

1712
Vlaamse overheid
CAW
Vertrouwenscentrum

Webmaster

Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
HolonCom

Officieel lid van

Trusty