Hoe reageer jij?

Ga jij naar je kamer als je bang bent? Loop je weg? Sluit je je op? Verstop je je, maar blijf je wel kijken?  Sta je als bevroren stil? Kun je nauwelijks weg, ook als ze je zeggen dat je naar je kamer moet? Spring je ertussen om je ouder te verdedigen?  Word je kwaad op je agressieve ouder? Ga je je gekwetste ouder troosten als het voorbij is? Doe je alsof je het niet gezien of gehoord hebt? Probeer je geweld te voorkomen door extra stil en braaf te zijn? Doe je mee met één van je ouders? Ga je hulp halen? 

Jongeren reageren heel verschillend. Je hoeft je niet schuldig te voelen over je reactie, het is wat het is. Je hoeft je ook niet te schamen voor het geweld. Je ouders moeten het oplossen, niet jij. Sommige reacties brengen je wel zelf meer in gevaar. 

Hoe kun je het beste reageren?

Als je wilt weten hoe je het beste reageert kun je erover praten met 1712. Zij kunnen met jou een ‘vlucht- en veiligheidsplan’ opmaken, met jou kijken waar jij het best naartoe kunt en wat je het best kunt doen als er thuis geweld gebruikt wordt.

Nuttige tips

  • Ga niet tussen je ouders staan, maar blijf dicht bij de deur zodat je weg kunt en hulp kunt halen als dat nodig is.
  • Leer de noodnummers uit je hoofd én stop ze in je gsm zodat je met één klik kunt bellen:

>> Dringende politiehulp: bel 101.
>> Dringende medische hulp: bel 112.

Bellen kan dag en nacht, in de week en in het weekend.

  • Zorg dat je ook telefoonnummers van buren, grootouders, een zorgleerkracht, of iemand bij wie je terechtkunt in je gsm hebt zitten.
  • Zorg voor een zakje met toiletgerief en kleren bij vrienden of buren, of bij een tante of iemand anders, mocht het nodig zijn om thuis halsoverkop te vertrekken.
  • Als je wegloopt van geweld thuis, laat de politie dan thuis komen én laat ze weten waar jij veilig zit. Het heeft geen zin je ouders ongerust te maken.

bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.