Wat is ouderenmishandeling?

Ouderenmishandeling of ouderenmisbehandeling gaat over iemand van 55 jaar of ouder, die afhankelijk is van anderen en die lichamelijk, psychisch of materieel schade lijdt door wat zijn gezinsleden doen. Of net niet doen als ze hem verwaarlozen.

Vier vormen van ouderenmishandeling

Je ouders, je tante of je oom kunnen je grootouders lichamelijk pijn doen door te duwen, te trekken, te bijten, te krabben, te slaan, met iets te gooien, met heet water: dat is fysiek geweld. Maar ze kunnen je grootouders ook pijn doen door ze heel erg bang te maken, door ze te vernederen, te bedreigen: dat is psychisch geweld. Of door ze te verplichten naar seksfilms te kijken of andere seksuele dingen te doen: dat is seksueel geweld. Woorden kunnen ook heel erg kwetsen. Als je ouders je grootouders uitschelden en vernederen, kan dat hen én jou van binnen helemaal kapot maken. Ook dan spreken we van psychisch geweld.

Een minder gekende vorm van geweld is financieel geweld: ermee dreigen het huishoudgeld niet te betalen, eigendommen zoals het huis of het pensioen van de oudere afnemen, de toekomstige erfenis nu al verbrassen.

Heel vaak worden die verschillende vormen van geweld door elkaar gebruikt. En soms is iets niét doen ook pijnlijk: als je zieke grootouder geen eten krijgt van je ouder, als zijn of haar wonden niet verzorgd worden, als hij of zij te veel alleen gelaten wordt, is dat soms ronduit pijnlijk. Dat heet passief geweld.

Als jij dat hoort of ziet, kan het jou ook pijn doen. Bij 1712 kunnen hulpverleners je daarmee helpen. Bel of mail gerust. Het is gratis en komt niet op de telefoonrekening van je ouders. Die zien dus niet dat je ons belde.

Wat kun je doen?

>> Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is.

>> Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.

>> Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of bij een gezinshulp? Weet je niet meteen iemand? Bel of mail dan 1712. We luisteren naar je, we helpen je inschatten of er echt sprake is van geweld of niet, en we zoeken samen naar de beste oplossing. Bellen is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat jij ons belde.


bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.