Hoe met je ouders omgaan?

Weten je ouders dat jij het weet?

Vaak weten ouders helemaal niet dat hun kinderen het geweld horen of zien. Maak jij je uit de voeten? Of ga je naar boven maar lig je gespannen te luisteren en je af te vragen wanneer je iets moet doen? Voor je ouders blijven jouw angst en pijn dan wel wat buiten beeld. Praat er daarom achteraf over met je ouders. 

Wat als praten met je ouders over het geweld niet lukt?

Als de ruzie en het geweld voorbij zijn, is er veel kans dat je ouders het bijleggen. Dan hebben ze spijt, maken ze het goed en willen ze niets meer horen over hoe erg het wel was. Ze zijn weer verliefd (we noemen dat ‘wittebroodsweken’, dat is heel normaal in de ‘spiraal van geweld’ die ze meemaken). Ze willen niet horen dat jij bang was of verdriet hebt. Voel je je dan eenzaam, verward of triest? Bel of mail ook dan gerust naar 1712.

Ga jij later ook zo doen?

Geweld tussen ouders is slecht voor hun kinderen. Maar dat betekent niet dat je automatisch later zelf ook geweld zult gebruiken of slachtoffer zult worden. Daar kun je zelf wat aan doen, door hulp te zoeken, door erover te praten en door te kiezen voor een leven zonder geweld. Het hoeft je niet je hele leven te achtervolgen en je bent niet gedoemd om dat patroon te herhalen. De meeste kinderen of jongeren die thuis geweld meemaakten, doen dat later zelf niet. Ben je daar toch bang voor? Of vind je dat het in je eigen relaties ook die kant opgaat? Praat erover met 1712.


bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.