Het verhaal van Clara

“Ik ben 21 en mijn ouders zijn gescheiden. Je denkt aan scheiding alsof dat intussen banaal is geworden. Zoveel koppels scheiden tegenwoordig en daar wordt nogal vluchtig over gedaan.

Bij ons thuis daar was geen ruzie, en dat was het probleem! Daar was een ontzettende spanning en ik had soms het gevoel dat het op ontploffen stond of dat ik op het punt stond te verdrinken. Dat was heel raar, soms waren wij met 4 thuis en toch was het er zo muisstil. Je voelde de spanning in huis. Ik had soms zelfs schrik om te bewegen. Er waren dagen dat ik de hele dag op mijn kamer zat.

Bij mij heeft het maar 3 maanden geduurd maar het waren vreselijke 3 maanden. Je zit met je ouders aan tafel en elk gesprek dat  je hebt is geforceerd. Je bent constant op zoek naar leuke anekdotes om de sfeer te verlichten.

Mijn vader is vertrokken en ik heb met mijn moeder alleen gezeten. Ik heb het verwerkingsproces van mijn moeder van heel dichtbij meegemaakt. Ontzettend zwaar. Op dat moment voel je dat zij zich bijna onder u bevindt.

Aan de andere kant had mijn vader een nieuwe vriendin en hij weigerde om daar met ons over te babbelen. Ik denk dat dat hem het makkelijkste leek. Dat begon bij mij allemaal heel zeer te doen: mijn vader is weg, kiest voor een andere vrouw, heeft een heel nieuw leven, waar horen wij nou thuis?

Ik heb een vriend en zijn ouders zijn ook gescheiden. Ik vroeg: “hoe is het bij u?”. Hij zei en hij lachte er zo bij “Ja mijn vader is vergeten te vertellen dat hij getrouwd is en 2 kinderen heeft”. Ik moest er eigenlijk mee lachen maar ik dacht hetzelfde. Mijn vader is vergeten te vertellen dat zijn nieuwe vriendin 3 kinderen heeft.

Ik heb er om gehuild maar ook af en toe om gelachen, omdat de situatie soms zo schrijnend werd. Dat helpt wel om zulke dingen te verwerken. Ik heb ook een jongere broer die er momenteel erg van afziet, die een vaderfiguur heel hard nodig heeft en met zichzelf in de knoop zit. Hij zit vol woede en agressie.

Weet je, het is gewoon belangrijk dat uw ouders met u blijven praten.”

Clara. (Stukboek. Jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties. stukonline.com)


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.