Kindermishandeling? Wat is dat?

Kindermishandeling is elke vorm van geweld op kinderen en jongeren. Geweld is niet in één woord te omschrijven, want er zijn verschillende vormen van. Van Dale zegt dat dit geweld is:

‘Misbruik van macht, waarbij het recht van anderen op gewelddadige wijze wordt geschonden, met name gewelddadige handeling tegen personen of goederen’.

Dat betekent dat iemand zijn macht gebruikt tegen iemand anders. Geweld tegen minderjarigen is kindermishandeling: iemand die je slaat, iemand die je te weinig te eten of te drinken geeft, iemand die je dwingt of aanzet tot seksueel contact of seksuele handelingen, iemand die je altijd maar van alles laat doen zoals het hele huishouden, iemand die je beledigt of je van alles de schuld geeft of voortdurend zegt dat je dom bent, als je moet meemaken dat je ouders altijd ruzie maken met elkaar, elkaar uitschelden of slaan.

Wat kun je doen?

  • Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is.
  • Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.
  • Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of een leerkracht? Iemand die je vertrouwt.
  • Weet je niet meteen iemand? Voel je je eenzaam, verward of triest? Bel of mail dan 1712. We luisteren naar je en zoeken samen de beste oplossing. Bellen is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat je ons belde.

bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.