Verschillende vormen van mishandeling

Lichamelijke mishandeling

Lichamelijke mishandeling is als een volwassene een jongere pijn doet. Het kan gaan om slaan, stampen, brand- of snijwonden toebrengen, bijten, krabben, schudden, vergiftigen. Dat is iets anders dan een ongeluk. Jongeren kunnen blauwe plekken krijgen, een gebroken arm of been of een hersenschudding, brandwonden.

Emotionele mishandeling

Emotionele mishandeling zijn alle negatieve en schadelijke houdingen van een volwassene tegen een jongere: schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, pesten, verwerpen, te hoge eisen stellen of beschuldigen. Soms zeggen volwassenen dat ze je niet leuk vinden of niet blij zijn dat je er bent. Als iemand vaak tegen je roept, schreeuwt, zegt dat je dom bent of je expres bang maakt, of dingen zegt zoals ‘wat ben je toch een rotkind’, ‘ik wou dat je nooit geboren was’, dan is dat emotionele mishandeling. Dat wordt ook verbaal geweld genoemd, geweld met woorden.

Een andere vorm van emotionele mishandeling is getuige zijn van geweld. Je wordt niet zelf geslagen, geschopt of uitgescholden, maar het gebeurt wel bij je thuis waar je het hoort of ziet. Soms maken ouders ruzie en hebben ze niet door hoe erg dat voor jou is. Als er thuis geweld is, heb je daar altijd last van. Daarvoor hoef je zelf niet direct het slachtoffer te zijn dat geslagen of uitgescholden wordt. Als er geweld is tussen mensen die samen een relatie hebben, spreken we van partnergeweld.


bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.