Pestgedrag? Wat is dat?

Plagen is een onschuldige manier om je aandacht te vragen en is niet kwetsend bedoeld. Soms is het ook een minder leuke manier om te zeggen dat je even op afstand moet blijven. Plagers zeggen gemakkelijk sorry als je ze zegt dat je het niet leuk vindt. Plagen betekent ook dat niemand de baas speelt over iemand anders. Meestal duren plagerijtjes niet lang.

Pesten begint vaak met kleine onschuldige plagerijen maar wordt dan met opzet iemand kwetsen. Pesters spelen een machtsspel. Als ze altijd met je spotten, je slaan of vernederen breekt er iets in jou.
Pesten maakt je bang en onzeker. Je gaat twijfelen aan jezelf en vindt het moeilijk anderen te vertrouwen. Pesten kan ernstige psychische gevolgen hebben.

Vaak pesten jongeren in groep omdat ze zich dan sterker voelen. Soms is pesten een manier om bij de groep te horen. Pestkoppen houden niet zomaar op.  • Op een dag vond Carolien* naaktfoto’s van zichzelf terug op een wraakpornosite, samen met haar naam, leeftijd en woonplaats. Een afscheidscadeau van haar ex-¬vriend.

    ‘Mijn ex maakte de foto’s toen ik sliep’

bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.