Seksueel misbruik? wat is dat?

Dat betekent dat een volwassene een jongere dwingt tot seksueel contact of dat een jongere betrokken wordt bij seksuele activiteiten die niet passen bij zijn leeftijd en die vooral de behoeften van de volwassene moeten bevredigen.

Dat kunnen verschillende dingen zijn en seksueel misbruik kent veel gradaties. Mensen raken je aan op een manier of op plaatsen die je niet leuk vindt, bijvoorbeeld aan je borsten, tussen je benen, aan je vagina of piemel. Het kan ook zijn dat iemand je vraagt om hem of haar aan te raken of om naar hem of haar te kijken als hij of zij bloot is.

Seksueel misbruik gebeurt onder dwang.

Soms gebeurt het ook dat een volwassene seks wil met een jongere. Of een volwassene vraagt je of dwingt je om jezelf uit te kleden. Dat kan ook op een afstand, via een webcam of via een foto die je met je gsm maakt. Als dat met jou gebeurt, is het seksueel misbruik. Meestal zeggen de volwassenen er bij dat het een geheim is dat je aan niemand mag vertellen. Ze zeggen dan dat er iets ergs kan gebeuren als je het toch zou vertellen. Als je als jongere gedwongen wordt om naar seks of naar foto’s van seks te kijken, of als je naar opmerkingen over seks moet luisteren, dan is dat ook seksueel misbruik.

Seksueel misbruik gaat vaak geleidelijk. Dat betekent dat de volwassene steeds meer van je wilt en vraagt. Dat is vaak verwarrend. Meestal is de volwassene heel lief en dan is het verwarrend als er opeens dingen gebeuren die je niet wilt. Het is niet gemakkelijk om te zeggen dat je iets niet wilt. Er worden grenzen overschreden en je ervaart vaak onmacht.

Net als de andere vormen van kindermishandeling is seksueel misbruik verboden in België. Dat betekent dat het strafbaar is. Iemand mag je nooit dwingen.

Tussen jongeren of in eenzelfde gezin

Ook tussen minderjarigen kan er seksueel misbruik zijn. Dat noemen we seksueel grensoverschrijdend gedrag. En incest is als er seksueel misbruik is tussen personen in één gezin.

Wat kun je doen?

  • Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is.
  • Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.
  • Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of een leerkracht? Iemand die je vertrouwt.
  • Weet je niet meteen iemand? Voel je je eenzaam, verward of triest? Bel of mail dan 1712. We luisteren naar je en zoeken samen de beste oplossing. Bellen is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat je ons belde.

bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.