Wat zijn de gevolgen?

Je kunt heel erg verwarrende gevoelens hebben.

Een direct gevolg van kindermishandeling is vaak dat je je niet veilig voelt. Jongeren die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen last hebben krijgen van verschillende dingen. Misschien heb je enge dromen en slaap je niet goed? Het kan zijn dat je heel stil bent, geen zin hebt om plezier te maken, en dat je je heel alleen voelt. Het kan ook zijn dat je snel boos wordt en veel ruzie maakt zonder dat je zelf weet waarom. Misschien krijg je hoofd- of buikpijn? Je kunt niet zo goed opletten omdat je zit te denken aan wat er met je gebeurt. Je doet zo hard je best, maar toch stopt het niet. Je durft er niet over te praten, je schaamt je.

De gevolgen kunnen heel verschillend zijn. Je kunt verschillende gevoelens hebben: bang zijn dat niemand je zal geloven, bang zijn dat je niemand nog kunt vertrouwen, het gevoel hebben dat er niets meer zal veranderen. Je kunt een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Je denkt dat het je eigen schuld is dat je klappen krijgt, of dat niemand tijd voor je heeft. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen en voor je vertrouwen in anderen. Die gevoelens zijn heel normaal. Daarom is het belangrijk om erover te praten

Gevolgen zijn voor iedereen anders.

Bij elke jongere zijn de gevolgen anders omdat elke jongere anders reageert op wat er gebeurt. De gevolgen hangen af van hoe erg het geweld is, op welke leeftijd het begon en hoe lang de mishandeling bleef duren. Of van je band met de dader, de plicht tot geheimhouding en of je steun kreeg van andere mensen in je omgeving.

Gevolgen voor je ontwikkeling.

De ontwikkeling van misbruikte jongeren kan minder goed en minder snel verlopen. Door liefde, aandacht en zorg groeien het lichaam én de hersenen van kinderen en jongeren. In de hersenen zit een gebied voor angst en stress. Als er gevaar dreigt, waarschuwt dat gebied je lichaam dat je moet vluchten of vechten. Bij jongeren die misbruikt worden, slaat dat gebied telkens weer alarm. Daardoor komen ze niet tot rust. Daardoor kunnen ze zich niet goed concentreren in de klas, zijn ze uitgeput, somber, stil of juist heel druk of zitten ze vol woede.

De gevolgen van seksueel misbruik zijn niet altijd merkbaar. Sommige gevolgen worden pas zichtbaar als de jongere volwassen wordt. Ze zien de beelden voor zich of hebben er nachtmerries over. Ze beleven opnieuw wat ze als kind meemaakten. Er is hulp voor die volwassenen om er van af te komen.


bel of chat met 1712

bel of chat met 1712

Maak je zelf geweld mee?  Ben je bezorgd om iemand anders of zit je met een vermoeden van geweld? 
Heb je ooit geweld meegemaakt en zit het je nog altijd dwars? Ben je bang dat je soms je zelfbeheersing verliest en zelf iemand pijn doet? Doe je mee met een groep pesters en voel je je daar schuldig over? 

Bel of chat met 1712.
1712 is er voor jou: kind, jongere, volwassene en oudere. 1712 is er voor elke vraag over elke vorm van geweld of misbruik. 1712 is er voor slachtoffer en dader, jongen en meisje.

Je kan elke werkdag met 1712 bellen, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 18 uur.

Je kan met 1712 chatten van maandag tot donderdag tussen 13u en 20u.

Het gesprek is gratis. Het gesprek is anoniem: jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent.

Wat doet 1712?

  • We nemen de tijd om goed naar jou te luisteren.
  • We geven informatie over wat je allemaal meemaakt en wie je daarbij zou kunnen helpen. We vertellen wat je wel en niet kan doen.
  • We geven advies en tips
  • We denken samen met jou na over wat je best wel en best niet zou kunnen doen. We laten de beslissingen aan jou over. Tenzij je in gevaar bent. Dan komen we in actie.
  • We kunnen zorgen dat je bij de juiste hulp terecht komt.


Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen

Als je belt naar 1712 is dat niet te zien op de telefoonrekening. En je hoeft niet te zeggen wie je bent. Dat kan dus anoniem.

Je gesprekspartner moet zich ook houden aan beroepsgeheim. Daar is maar 1 uitzondering op: als er in een noodsituatie ernstig gevaar dreigt, en er geen andere manier is om dat gevaar te stoppen.

Normaal zetten hulpverleners geen verdere stappen zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

Je belt en chat met 1712 in alle vertrouwen


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen. Je kan doorklikken op de link om deze organisaties te contacteren.Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.