Wat is familiaal geweld
Er bestaan verschillende soorten van familiaal geweld: partnergeweld, kindermishandeling, oudermishandeling, geweld tussen broers en zussen of mis(be)handeling van oudere mensen. Hierna krijg je meer uitleg over partnergeweld (bv. geweld binnen een relatie of tussen twee ex-partners) en oudermishandeling (als een kind zijn ouder(s) pijn doet).
Partnergeweld
Elk koppel maakt wel eens ruzie. Soms wordt er al eens ergens mee gegooid. Als je ouders elkaar per ongeluk pijn doen, is dat geen ‘geweld’. Maar als je ouders elkaar pijn willen doen of als je lief je pijn wil doen is dat niet oké en spreken we van geweld. Dat geweld kan lichamelijk of emotioneel zijn. Slaan, krabben, vernederen, beledigen, dwingen tot seks zijn allemaal voorbeelden van geweld die zich kunnen voordien in een relatie of tussen twee ex-partners.
Als je als kind moet zien en horen dat je ouders elkaar pijn doen, dan lijd jij daar ook onder. Je deelt in de spanning, de stress, en het gevoel van machteloosheid en ongelukkig zijn.
Oudermishandeling
Oudermishandeling is als een kind geweld gebruikt tegen één of beide ouders (of stiefouders). Het kind is nog afhankelijk van de ouders (bv. het kind woont nog bij de ouders) en het geweld gebeurt vaak.
Vaak schamen ouders zich hiervoor. Ze denken dat dit geweld hun eigen fout is. Hierdoor kunnen ouders het geweld verzwijgen. Ze hopen dat het kind zal stoppen of dat het geweld niet erger wordt.
Wat kun je doen?
- Bij een noodsituatie of als er gevaar dreigt, bel je 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is. Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.
- Als je over het geweld wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts? Of een leerkracht? Iemand die je vertrouwt.
- Je kunt ook met 1712 bellen, mailen of chatten. We luisteren naar je en zoeken samen de beste oplossing. 1712 contacteren is gratis. Je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat je ons belde.