Kindermishandeling

Als een volwassene een minderjarige (-18) geweld aandoet of verwaarloost, noemen we dat kindermishandeling. 
Kindermishandeling kan seksueel geweld of lichamelijk geweld zijn maar ook emotioneel geweld en verwaarlozing.

Lichamelijke verwaarlozing

Lichamelijke geweld kan gaan om slaan, stampen, het toebrengen van brand- of snijwonden, bijten, krabben, schudden, vergiftigen. Dat is iets anders dan een ongeluk. Jongeren kunnen blauwe plekken krijgen, een gebroken arm of been of een hersenschudding, brandwonden.

Emotionele mishandeling

Lichamelijk geweld kan gaan om schreeuwen, uitschelden, kleineren, vernederen, bedreigen, chanteren, afwijzen, opsluiten, pesten of beschuldigen. Soms zeggen volwassenen dat ze je niet leuk vinden of niet blij zijn dat je er bent. Als iemand vaak tegen je roept, schreeuwt, zegt dat je dom bent of je expres bang maakt, of dingen zegt zoals ‘wat ben je toch een rotkind’, ‘ik wou dat je nooit geboren was’, dan is dat emotionele mishandeling. 

Een andere vorm van emotionele mishandeling is getuige zijn van geweld. Je wordt zelf niet geslagen of uitgescholden, maar het gebeurt wel bij je thuis waar je het hoort of ziet. Soms maken ouders ruzie en hebben ze niet door hoe erg dat voor jou is. Als er thuis geweld is, heb je daar altijd last van. Daarvoor hoef je zelf niet direct het slachtoffer te zijn dat geslagen of uitgescholden wordt. Als er geweld is tussen mensen die samen een relatie hebben, spreken we van partnergeweld.

Seksueel geweld of seksueel misbruik

We spreken over seksueel misbruik of seksueel geweld als iemand je met geweld, dreigementen, chantage of manipulatie dwingt tot seksueel (getint) contact.

Enkele kenmerken van seksueel misbruik en seksueel geweld:

1. er is geen toestemming of je kunt geen toestemming geven (bijvoorbeeld omdat je stomdronken bent).
2. het gedrag werd afgedwongen. Je doet het niet vrijwillig.
3. er is sprake van een machtsonevenwicht dat problematisch is. De andere persoon is veel ouder, sterker of heeft meer invloed of aanzien. Of het zijn meerdere personen.

Je kan misbruikt zijn ook als je niet werd aangeraakt. Gedwongen worden om je uit te kleden en te masturberen kan evengoed seksueel misbruik zijn.

Verwaarlozing

Bij lichamelijke verwaarlozing wordt onvoldoende rekening gehouden met je basisbehoeften zoals kleding, voeding, hygiëne, medische zorg of slaap. Bij emotionele verwaarlozing krijg je niet de nodige aandacht, liefde of genegenheid.

Wat kun je doen?

  • Noodsituatie of dreigt  er gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is. Wil je direct medische hulp ? Bel dan 112.
  • Als je erover wilt praten, kun je misschien terecht bij je huisarts of een leerkracht? Iemand die je vertrouwt.
  • Je kunt ook bellen, chatten of mailen naar 1712. We luisteren naar je en zoeken samen de beste oplossing. Bellen of chatten is gratis en je ouders kunnen op hun telefoonrekening niet zien dat je ons belde.

Gevolgen van kindermishandeling

Bij elk kind of jongere zijn de gevolgen anders omdat iedereen anders reageert op wat er gebeurt. De gevolgen hangen af van hoe erg het geweld is, op welke leeftijd het begon en hoe lang de mishandeling bleef duren. Of van je band met de dader, de plicht tot geheimhouding en of je steun kreeg van mensen in je omgeving.

Een  gevolg van kindermishandeling is dat je je niet veilig voelt. Minderjarigen die het slachtoffer zijn van kindermishandeling kunnen last krijgen van verschillende dingen. Misschien heb je enge dromen en slaap je niet goed? Het kan zijn dat je heel stil bent, geen zin hebt om plezier te maken, en dat je je heel alleen voelt. Het kan ook zijn dat je snel boos wordt en veel ruzie maakt zonder dat je zelf weet waarom. Misschien krijg je hoofd- of buikpijn? Je kunt niet zo goed opletten omdat je zit te denken aan wat er met je gebeurt. Je doet zo hard je best, en toch stopt het niet. Je durft er niet over te praten, je schaamt je.

De gevolgen kunnen voor iedereen anders zijn. Je kunt verschillende gevoelens hebben: bang zijn dat niemand je zal geloven, bang zijn dat je niemand nog kunt vertrouwen, het gevoel hebben dat er niets meer zal veranderen. Je kunt een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. Je denkt dat het je eigen schuld is dat je klappen krijgt, of dat niemand tijd voor je heeft. Dat is slecht voor je zelfvertrouwen en voor je vertrouwen in anderen. Die gevoelens zijn heel normaal. Daarom is het belangrijk om erover te praten.

De gevolgen van kindermishandeling zijn niet altijd merkbaar. Sommige gevolgen worden pas zichtbaar als de jongere volwassen wordt. Ze zien de beelden voor zich of hebben er nachtmerries over. Ze beleven opnieuw wat ze als kind meemaakten. Er is hulp voor die volwassenen om er van af te komen.

 

 

In alle vertrouwen

In alle vertrouwen

Bel, mail of chat met 1712! 

Je kunt met 1712 bellen, mailen of chatten. 1712 is telefonisch te bereiken op het nummer 1712. Daarna kies je je provincie en je wordt doorverbonden. 

  • Het gesprek is gratis.
  • Het gesprek blijft vertrouwelijk.
  • Jouw telefoontje of chatgesprek verschijnt niet op de telefoon- of internetrekening.
  • Je hoeft niet te zeggen wie je bent.


BEL 1712

BEL 1712

Van maandag tot vrijdag
van 9 uur tot 18 uur

Mail 1712

Mail 1712

24 uur op 24 bereikbaar
7 dagen op 7

1712 Chat

1712 Chat

Van maandag tot donderdag
van 13u tot 17u en
van 18u tot 22uVolg ons op:

Facebook
Instagram


Een initiatief van

Een initiatief van
Vlaamse overheid
vertrouwenscentrum-kindermishandeling


Officieel lid van

Watwat


Links

Er zijn nog organisaties waar je terecht kan met jouw vragen over geweld. Je kan met die organisaties chatten en / of bellen.